Цените на месото се качват в целия Европейски съюз, но по незнайни причини рекордът е в България. При средно поскъпване за ЕС с 3.3% за година, у нас котлетите, бутчетата и каймата отбелязват 8.2% повишение за година, показват даните на ЕВростат. В съюза има и три държави изключения, в които месото е поевтиняло. Първа сред тях е Чехия, където цените през февруари 2024 са с цели 5.1% по-ниски в сравнение с година по-рано.
Като цяло в ЕС най-сериозно е поскъпнало свинското - с 5,7 на сто. Агнешкото е качило цената си с 4.5% за година, говеждото и телешкото - с 3 процента. Пилешкото обаче е поевтиняло, макар и не осезаемо - 1.6 на сто, посочва Евростат.
Links
[1] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
[2] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%B5%D1%81
[3] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/meso
[4] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8
[5] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5