liberta.bg
Published on liberta.bg (https://workflow-hotfix.liberta.bg)

Каталог > Тодор Кантарджиев: Ферментиралите храни са най-добрите антиоксиданти

Повишено внимание при използване на хотели и обществен транспорт

В разгара на сезона на респираторните заболявания, проф. Тодор Кантарджиев, изтъкнат специалист по инфекциозни болести, сподели ценни съвети за превенция и лечение в сутрешното предаване "Денят започва" по БНТ.

Според данните, предоставени от проф. Кантарджиев, към момента са регистрирани 887 случая на корона вирус в страната. Той подчерта, че въпреки навлизането в сезона на респираторните заболявания, все още няма регистрирани случаи на грип.

"Студеното време, близкият контакт между хората и свитите кръвоносни съдове на носа предразполагат към разпространение на респираторни заболявания," обясни професорът.

Проф. Кантарджиев акцентира върху важността на самоизолацията при проява на симптоми като кихане, кашлица и повишена температура. Той препоръча носенето на маска като ефективен метод за предпазване на околните.

За укрепване на имунната система, специалистът съветва приемането на витамин Д и витамин Ц, но предупреждава срещу продължителната употреба на високи дози.

Интересен аспект, който професорът засегна, е концепцията за имунологична памет в контекста на грипните епидемии.

"Когато голяма част от населението с години по традиция се ваксинира и когато грипните епидемии минават една през друга, обикновено се поддържа известен имунитет сред населението," поясни той.

Проф. Кантарджиев коментира и актуалната тема за разпространението на креватни дървеници. Въпреки че явлението не е масово, той препоръча повишено внимание при използване на хотели и обществен транспорт.

"Как става носенето на креватните дървеници? Обикновено с багажа. Така, че трябва да бъдем внимателни," предупреди специалистът.

В заключение, проф. Кантарджиев изтъкна забележителните антиоксидантни свойства на ферментиралите продукти, като туршията. Той обаче подчерта важността на правилната стерилизация при приготвянето им.

Тагове: тодор [1], кантарджиев [2], ферментирали [3], храни [4], антиоксиданти [5], Грип [6], коронавирус [7], пандемия [8], дървеници [9]

Liberta.bg

Стоян Тончев

Таня Анастасова

Светла Асенова

Полезни връзки
  • За реклама
  • Контакти
  • Подкрепете свободата на словото
  • Изработка на сайт от Artwebdesign.bg.

    Source URL:https://workflow-hotfix.liberta.bg/todor-kantardzhiev-fermentiralite-hrani-sa-nay-dobrite-antioksidanti

    Links
    [1] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/todor [2] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/kantardzhiev [3] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/fermentirali [4] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8 [5] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/antioksidanti [6] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF [7] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81 [8] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F [9] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/drvenici