Граждани могат да изпращат сигнали за некачествена храна на Фейсбук страница [2]та на Сдружението и на неговия сайт – zdkh.bg [3].
На всеки потребителски сигнал се гледа много сериозно. Вече имаме 5 производители, които са санкционирани за некачествени продукти – млечни, месни и др. Велчев обясни, че сигналите се препращат към Агенция по храните (АХ), които санкционират. Важно уточнение е, че АХ следи за безопасността на храните, а сдружението и за качеството. Той даде пример с едно мляко, което вече година и половина заблуждава потребителите – обявената му стойност от 3.6 масленост е почти наполовина, а това, което е 1.5% е буквално чиста вода – 0.01%. „Ние сме включени в регулярните проверки на АХ всеки вторник по български вериги“, подчерта Велчев.
Най-фрапантният случай е от тези дни от Русе, където една от големите вериги продаваше месен продукт, който съдържаше нещо като кърпичка за прах.
АХ реагира бързо и иззеха цялата партида от пазара. Друг случай е със сирене, което е било имитиращ продукт, но е продавано като сирене.
За сигналите е важно да имат всички атрибути – откъде даден продукт е закупен, какъв е основният му проблем и най-вече касовата бележка, обясни Велчев.
Друг случай е бил с листерия във филе „Елена“.
Links
[1] https://euronewsbulgaria.com/news/3467/sdruzhenie-za-kachestvena-hrana-subira-signali-ot-potrebiteli?fbclid=IwAR3jqX33qRDNXinHYaQL-Vzc6WGsF7-JAB6gbskCm7zELKkEj8o9iGsxc_s
[2] https://www.facebook.com/zdkhbg
[3] https://zdkh.bg/
[4] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D1%81%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0
[5] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8
[6] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0
[7] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2