liberta.bg
Published on liberta.bg (https://workflow-hotfix.liberta.bg)

Каталог > Некачествено свинско месо от Западна Европа залива българския пазар

Делът на българското месо на пазара е около 30%

Надали има сектор на икономиката, който да не беше сериозно засегнат първо от пандемията, а после и от войната в Украйна и последвалата инфлация. При свиневъдството обаче проблемите са още по-назад във времето, а основният беше африканската чума по свинете, която принуди някои производители да преустановят дейност. Въпреки това, миналата година е била една от най-тежките за последните три десетилетия, според Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство, съобщи БНР.

"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни още Венцислав Славов.

Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

Не се очаква ново поскъпване през тази година. Венцислав Славов очаква успокояване на цените.

Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. Според Славов това не се отразява добре на българския пазар, но очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи.

Той беше категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното.

"Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов.

Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено.

"Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов.

Тагове: месо [1], свиня [2], свинско месо [3], западна европа [4], некачествено [5]

Liberta.bg

Стоян Тончев

Таня Анастасова

Светла Асенова

Полезни връзки
  • За реклама
  • Контакти
  • Подкрепете свободата на словото
  • Изработка на сайт от Artwebdesign.bg.

    Source URL:https://workflow-hotfix.liberta.bg/nekachestveno-svinsko-meso-ot-zapadna-evropa-zaliva-blgarskiya-pazar

    Links
    [1] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/meso [2] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/svinya [3] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE [4] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/zapadna-evropa [5] https://workflow-hotfix.liberta.bg/tags/nekachestveno